Een vastgoed hypotheek wordt ook wel een zakelijke hypotheek genoemd. Het is een manier om verbouwingen, uitbreidingen, herfinancieringen en nieuw zakelijk vastgoed te realiseren. Met een zakelijke hypotheek kun je dus wijzigingen aan je bedrijfspanden financieren. Bij bedrijfspanden gaat het niet alleen over productiefaciliteiten of kantoorgebouwen. Ook winkelpanden, combinaties van winkels en woningen, verhuurbare woningen en vastgoed dat in projecten wordt ontwikkeld kan door middel van een zakelijke hypotheek worden gefinancierd. Ondanks dat een zakelijke hypotheek ook door banken wordt aangeboden, wordt dit soort kredietverstrekking meestal geleverd door investeerders. Het afsluiten van een zakelijke hypotheek gaat doorgaans veel sneller dan een particuliere hypotheek.
Waarom een hypotheek bij een investeerder? Dat investeerders zich steeds nadrukkelijker begeven op de markt van de vastgoed hypotheken is een ontwikkeling die in gang is gezet door de kredietcrisis uit 2008. Toen waren banken nog de belangrijkste verstrekkers van een vastgoed hypotheek. De banken moeten echter een grotere kapitaalbuffer opbouwen om een nieuwe kredietcrisis beter het hoofd te kunnen bieden. Daardoor kwam er ruimte voor investeerders. Die zien een zakelijke hypotheek vooral als een investering met een gegarandeerd rendement. Anders dan bij de banken dient het zakelijke vastgoed vaak als onderpand. Daardoor is een tijdrovende aanvraag op basis van jaarrekeningen niet meer nodig.
Hoe kun je een vastgoed hypotheek aanvragen? De aanvraag van een zakelijke hypotheek wordt niet rechtstreeks bij een investeerder gedaan, maar loopt via een tussenpartij, die namens de investeerder handelt. Bij die tussenpartij wordt een aanvraag ingediend voor een hypotheek van een bepaald bedrag. De tussenpartij doet vervolgens op basis van een aantal procedures onderzoek naar de risico’s van de hypotheek. Op basis van die risico’s wordt er een rentepercentage bepaald. Als de aanvrager daarmee akkoord gaat wordt er een contract opgesteld, dat moet worden bekrachtigd door een notaris. Als dat is gebeurd is het geld direct beschikbaar.
De rol van de tussenpartij Er is geen duidelijk verschil tussen de kosten die moeten worden betaald voor een vastgoed hypotheek die bij een bank wordt afgesloten of één die via een tussenpartij bij een investeerder tot stand komt. Veel van de tussenpartijen werken op basis van ‘no cure, no pay’. Als een aanvrager geen hypotheek krijgt hoeft hij dus niets te betalen. Als er wel sprake is van een succesvolle aanvraag wordt er eenmalig een afsluitprovisie betaald een eenmalig een fee over de hoofdsom. Jaarlijks moet de aanvrager ook administratiekosten betalen. De investeerder betaalt jaarlijks een fee voor het beheer en hij kan daarnaast besluiten om het debiteurenrisico bij de tussenpartij neer te leggen.
Gemak en snelheid Zoals je hebt gezien is het afsluiten van een vastgoed hypotheek niet moeilijk. Het proces van aanvragen verloopt ook erg snel, doordat er minder tijd hoeft te worden besteed aan tijdrovende controles. Tijdens de looptijd van een zakelijke hypotheek kun je gebruik maken van enkele voordeeltjes. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een zakelijke hypotheek versneld af te lossen. Dat is niet beperkt tot één keer, maar dat mag je zo vaak doen als je maar wilt.
Op Finaforte.nl vind je meer informatie over vastgoed hypotheken.
|
Een vastgoed hypotheek wordt ook wel een zakelijke hypotheek genoemd. Het is een manier om verbouwingen, uitbreidingen, herfinancieringen en nieuw ...

Inhoudsopgave:
Tags: