Amsterdam Plaza
Bedrijven

Smartboards en touchscreens

De ontwikkeling van het digibord, een digitaal bord, nam een grote sprong en inmiddels is in bijna elk klaslokaal wel een digibord te vinden. Maar deze borden, ook wel smartboards genoemd, zijn inmiddels ook in elke (grote) onderneming wel te vinden. Want het apparaat heeft voordelen voor elke bijeenkomst, presentatie of evenement dan ook waar grotere groepen mensen zijn betrokken die iets willen leren. Een smartboard ziet eruit als een whiteboard; een wit bord waar je met een stift op kan schrijven. Maar hij kan meer: je kan je tekst wissen en je kan het opslaan. En juist dat laatste is het grote verschil met een normaal bord.

De werking van een smartboard

Het digibord kan nog veel meer dan er alleen op schrijven en de tekst of tekening opslaan. Je kan er van alles op vertonen. Filmpjes en video’s, websites, afbeeldingen en lesmateriaal. Alles wat je kan zien op je pc, kan vertoond worden op zo’n bord. Het klopt, je hebt er dus inderdaad een pc of laptop voor nodig. Maar ook een beamer. De beamer is de lichtbron die ervoor zorgt dat de informatie op het bord verschijnt. Voor het onderwijs zijn vele lespakketten ontwikkeld die speciaal voor een digibord geschikt is. Er kan dus ook soms software nodig zijn om specifieke dingen te laten zien.

De nieuwe touchscreen

De opvolger van het smartboard is de touchscreen. Het eerste grote verschil tussen deze beide apparaten is dat er bij een touchscreen geen beamer meer nodig is. En dat is eigenlijk een groot voordeel. Een beamer heeft regelmatig onderhoud nodig, moet exact gepositioneerd staan en scherp ingesteld. De touchscreen heeft deze externe lichtbron niet meer nodig, het zit in het apparaat zelf. Het tweede grote verschil is dat je interactief kan werken met een touchscreen. Hij reageert op de aanraking met een pen of vinger.