Amsterdam Plaza
Image default
Bedrijven

Smartengeld bij letselschade? Vraag letselschade advies bij Dennis Schallenberg

Smartengeld bij letselschade

Wanneer u letsel oploopt door een verkeersongeval, hebt u recht op vergoeding van de schade. U kunt degene die het ongeval heeft veroorzaakt of diens verzekering aansprakelijk stellen om uw schade te vergoeden, zeker wanneer u niets aan het ongeval kunt doen en er dus geen sprake is van eigen schuld in de zin van artikel 101 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Zelfs wanneer er echter sprake is van eigen schuld kunt u in veel gevallen in ieder geval een deel van uw schade vergoed krijgen. En daarnaast is er ook zoiets als smartengeld bij letselschade. Daarover vertellen we later meer.

Letsel na ongeval in het verkeer

Wanneer u wordt aangereden in de auto, op de scooter of op de motor is het belangrijk om te kijken of de andere partij verkeersregels heeft geschonden. Wanneer een andere automobilist bijvoorbeeld door rood heeft gereden, kan hij in ieder geval aansprakelijk worden gesteld voor uw schade. Daarom kan het handig om na het ongeval de politie in te schakelen om vast te stellen wat er ter plaatse is gebeurd. U dient ervoor te zorgen samen met de aansprakelijke bestuurder een schadeformulier in te vullen en de verzekeraar van de desbetreffende automobilist zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen. Wanneer de aansprakelijkheid is erkend door de verzekeraar, kan uw letselschade immers sneller worden vergoed.

Bescherming zwakkere deelnemer in het verkeer

Wanneer u een “zwakkere verkeersdeelnemer” als een voetganger of automobilist bent, krijgt u meer wettelijke bescherming. De partij die u aanrijdt is eigenlijk altijd aansprakelijk. Daarnaast is er nog een gunstige omstandigheid als u bijvoorbeeld een fietser bent. Een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig is op grond van artikel 185 van de Wegenverkeerswet 1994 gehouden is in ieder geval 50% van uw schade te vergoeden als u een “zwakkere verkeersdeelnemer” bent. Dit gaat zelfs nog op als u voor een groot deel, meer dan 50%, eigen schuld aan het ongeval hebt.

Wat is smartengeld letselschade en hoe heeft u er recht op

Schade bestaat natuurlijk niet alleen uit materiële schade. Een ongeval meemaken en daarvan letsel ondervinden is een hele nare en pijnlijke gebeurtenis die ingrijpende gevolgen kan hebben. Daarom staat in artikel 106 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek ook wel geschreven dat een benadeelde recht kan hebben op immateriële schadevergoeding. Schadeposten bij letselschade zijn natuurlijk niet altijd even makkelijk te bepalen. Wanneer u ten gevolge van het ongeval veel pijn lijdt of door angsten minder plezier in het leven hebt, zou het onwenselijk zijn als u hiervoor niet tegemoet wordt gekomen. Er wordt in dit geval dus niet gekeken naar inkomen dat u misloopt omdat u door pijn of angsten niet meer kunt werken, maar echt naar welke vergoeding redelijk kan zijn voor het feit dat u überhaupt met deze nare klachten moet leven. Deze vergoeding, ook wel smartengeld genoemd, wordt bepaald aan de hand van uitspraken die eerder in soortgelijke gevallen zijn gedaan of door een vergelijking te maken met uitspraken over gevallen die erg op uw schade lijken, maar toch net iets anders van aard zijn.

Gratis letselschade advies Quickscan online aanvragen

Wilt u weten of uw ongeval in aanmerking komt met een letselschade vergoeding? Vul dan onze gratis Quickscan letselschade advies in op onze website en u krijgt direct antwoord van ons. U kunt vervolgens direct een afspraak inplannen online via onze online agenda planner of u neem telefonisch contact met ons op via 053-8900945.

https://schallenberg-letselschade.nl/