Amsterdam Plaza
Image default
Bedrijven

Welke verschillende soorten houtkachels zijn er?

Omdat de gasprijzen tegenwoordig enorm hoog zijn, kiezen steeds meer mensen ervoor om een houtkachel aan te schaffen. Als je van plan bent om een houtkachel aan te gaan schaffen, is het wel belangrijk dat je van te voren goed onderzoekt welk hout je het beste kunt aanschaffen. Voor iedere kachel is een andere houtsoort namelijk geschikt. Ook is het soms lastig om hout voor de haard te vinden omdat de vraag naar hout zo enorm groot is. Je kunt het beste eerst online kijken waar er in jouw buurt geschikt hout voor jouw kachel wordt verkocht. Woon je bijvoorbeeld in Groningen zoek dan op ‘haardhout groningen’.  Als je meer wilt weten over de verschillende soorten houtkachels en welk hout geschikt is voor welke kachel, lees dan verder.

Het gebruik van een pelletkachel 

Een pelletkachel is een houtkachel die wordt gestookt op houtpellets. Je moet hiervoor dus houtpellets kopen. Houtpellets zijn cilindervormige korreltjes die worden geproduceerd uit houtschaafsel en zaagsel. Van de buitenkant lijkt een pelletkachel op een gewone houtkachel. Een pelletkachel beschikt echter over een dusdanig geavanceerde techniek dat de verbranding optimaal is en het rendement vele malen hoger dan bij een reguliere houtkachel. Pelletkachels zijn momenteel erg populair, en dat is heel erg logisch. Niet alleen zijn pelletkachels erg duurzaam en zijn ze daarmee, met de hoge gasprijzen van tegenwoordig, goedkoper dan stoken op gas. Ook geven ze een erg gezellige uitstraling en hebben ze het gemak van een gaskachel. 

Speksteenkachel

Speksteen is een natuursteen met een zeer hoge warmte opname. De stenen van een speksteenkachel blijven erg lang heet omdat ze als een accu werken. Ze nemen de warmte op. Het voordeel van een speksteenkachel is dat de kachel nog lang warm blijft nadat het vuur allang gedoofd is. Een nadeel kan zijn dat het wat langer duurt voor een speksteenkachel voldoende warmte afgeeft. Dit komt omdat de stenen tijd nodig hebben om op te warmen. Het is dus aan te raden om het hout in een speksteenkachel op tijd aan te steken en het vuur ook op tijd op te stoken. Omdat de stenen lang warmte afgeven, is je houtverbruik minimaal en hiermee is de kachel dus erg duurzaam in het verbruik. Afhankelijk van de grootte van je kachel kun je het beste hout uitkiezen. Zo is essenhout bijvoorbeeld geschikt voor middelgrote kachels en geeft dit een mooi vlammenspel. Elzenhout is meer geschikt voor kleine kachels. 

Leemkachel

Een leemkachel is een houtgestookte kachel die oorspronkelijk uit Finland komt. Het worden daarom ook wel finkachels genoemd. In principe kun je in een leemkachel alle onbehandelde houtsoorten stoken. Denk hierbij aan appelhout, naaldhout, wilgenhout  of populier. Omdat het vuur in een leemkachel langs meerdere kanten van zuurstof wordt voorzien verloopt de verbranding in de stookruimte optimaal.