Amsterdam Plaza
Bedrijven

Amsterdam als speelstad op het EK 2020

Het EK voetbal 2020 wordt gespeeld in de zomer van 2021. De coronacrisis heeft voor vreemde tijden gezorgd, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Een groot deel van Europa zal in juni 2021 gevaccineerd zijn, waardoor de stadions wellicht gevuld worden met toeschouwers. Het Europees Kampioenschap voetbal wordt afgewerkt in 12 verschillende speelsteden. In de Amsterdam staan vier EK-duels op het programma, waaronder een achtste finale. Het Nederlands Elftal speelt drie groepswedstrijden in de ArenA en geniet hierdoor thuisvoordeel. In dit artikel lees je alles over het EK 2020 in Amsterdam. Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff Arena kreeg zijn huidige naam in 2018. In de jaren daarvoor stond het grote voetbalstadion bekend als de ‘Amsterdam Arena’. In 1996 kreeg het stadion een schuifdak. AFC Ajax speelt doorgaans zijn thuiswedstrijden in de Johan Cruijff Arena. In 1998 was het Amsterdamse voetbalstadion het decor voor de finale van de UEFA Champions League. In 2013 werd de finale van de UEFA Europa League in de Nederlandse hoofdstad afgewerkt. In 2021 is het stadion dus het decors voor het EK voetbal. De Johan Cruijff Arena in Amsterdam biedt plaats aan 55.500 toeschouwers. De gemeente Amsterdam is voor een deel eigenaar van het stadion. De speellocatie is eenvoudig bereikbaar met de trein, bus en metro. Let op, het kan na afloop van de wedstrijd nogal een chaos worden op het station Bijlmer Arena.

Wedstrijden in Amsterdam

Het Nederlands elftal speelt drie groepswedstrijden in Amsterdam. Oranje zal het gaan opnemen tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Daarnaast wordt er ook nog één achtste finale gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Nederland speelt tweemaal om 21:00 uur en de laatste groepswedstrijd is om 18:00 uur. Alle EK-wedstrijden worden live uitgezonden door de NOS en zijn ook via de website te volgen. Dit zijn de duels die in Amsterdam worden gespeeld: Zondag 13 juni 2021: Nederland – Oekraïne (21:00 uur) Donderdag 17 juni 2021: Nederland – Oostenrijk (21:00 uur) Maandag 21 juni 2021: Noord-Macedonië – Nederland (18:00 uur) Zaterdag 26 juni 2021: Achtste finale (18:00 uur)  

Nederlands elftal

Het Nederlands elftal heeft als groot voordeel dat het alle EK-groepswedstrijden in eigen land mag afwerken. De andere nationale elftallen moeten diverse vliegreizen afleggen tussen de wedstrijden door. Oranje speelt doorgaans de meeste thuisinterlands in Amsterdam. De huidige selectie van Nederland beschikt over veel spelers die bij Ajax spelen of een verleden hebben bij de Amsterdamse voetbalclub. Daarnaast zal de ploeg veel steun krijgen van de supporters. Nederland is tegen zowel Oekraïne als Oostenrijk aangewezen als de thuisspelende ploeg. Hierdoor kan Oranje gebruik gaan maken van de kleedkamer van Ajax. De kleedkamer van de uitploeg kent veel nadelen. De haakjes zijn te hoog gehangen en er zijn te weinig douches en wc’s. Zelfs de deur is groter gemaakt, zodat het voor de uitploeg lijkt alsof het tegen reuzen moet gaan spelen. Het thuisvoordeel kan van groot belang zijn in de Johan Cruijff Arena.

Gerelateerde artikelen

Puzzelmatten – Welke dikte heb ik nodig?

BinBin prullenbakken gespot in Markthal Rotterdam

De aankoop van jouw droomhuis