Amsterdam Plaza
Sport

Waarom we een kampioensschaal kopen voor voetbalcompetities

Aan het eind van de landelijke competitie ontvangt het winnende team een kampioensschaal. Waarom eigenlijk? Waarom is er niet voor meer traditionele prijzen zoals medailles of sportbekers gekozen? En waarom is het eigenlijk een schaal? Niet de meest gebruikelijke vorm voor een sportprijs, vind je niet? Of toch?

Sportprijzen zijn veredelde gebruiksvoorwerpen

De reden dat we voor een voetbalcompetitie een kampioensschaal kopen heeft te maken met de nederige roots van het voetbal. In tegenstelling tot golf, tennis of hockey, is voetbal begonnen als plattelandsspelletje. De Britse aristocratie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen van de regels en de manier waarop we tegenwoordig voetballen maar het spel zelf was allang uitgevonden.

In diezelfde trend zijn de sportprijzen bij voetbal een weerspiegeling van het eenvoudige ontstaan van de sport. Veel sportprijzen zijn een luxe uitvoering van normale gebruiksvoorwerpen. Met name voorwerpen die met eten en drinken te maken hebben waren populair. Het winnende team werd namelijk getrakteerd op een feestmaal en kon zijn prijs meteen gebruiken bij het nuttigen van de maaltijd. Om dezelfde reden reiken we sportbekers uit.

Kies de prijs die bij je sportevenement past

Bij ieder evenement is het belangrijk om de soort prijzen te matchen met het evenement. De oorsprong van een sport en die van sportprijzen kennen, helpen je bij het maken van je keuze. Bij een terugkerend evenement kun je ook een wisselbeker kopen. De winnaar mag de trofee houden tot het volgende toernooi en kan dan zijn titel verdedigen. Wisselbekers zijn vaak wat duurder. Dat komt omdat ze niet alleen groter zijn maar ook luxer afgewerkt. Ze zijn ook tijdloos aangezien je ieder toernooi alleen het plaatje op de voet van de beker hoeft te vervangen. Zo pas je de datum, de naam van de winnaar en de persoonlijke boodschap op de trofee voor een zeer bescheiden bedrag aan.