Amsterdam Plaza
Image default
Aanbiedingen

Uitvaart regelen in Amsterdam: wat komt er bij kijken?

Wanneer iemand overlijdt, zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Als eerste moet een huisarts het overlijden vaststellen. Maar wat komt er nog meer bij kijken? Tegenwoordig worden uitvaartwensen ook steeds persoonlijker en steeds meer wensen worden gebaseerd op hoe men heeft geleefd. Een wensenlijst is dus wel één van de zaken die bij voorkeur al bij leven gedeeld kan worden, dat maakt het regelen van een uitvaart en afscheid wel prettiger voor de nabestaanden. Als je in Amsterdam woont, zijn er nog een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden bij het regelen van de uitvaart.

Na het overlijden

Nadat iemand is overleden, dient de huisarts ingeschakeld te worden om het overlijden vast te stellen. Vervolgens maakt de huisarts een verklaring van overlijden op en gaat na of de overledene donorcodicil is. Ook zal dan de uitvaartondernemer geïnformeerd moeten worden. Met deze verklaring kan namelijk de uitvaartverzorger bij de burgerlijke stand aangifte doen van overlijden. Pas daarna kan de begrafenis of crematie geregeld gaan worden.

Uitvaartverzekering

Belangrijk om na te gaan, is of de overledene of je dierbare een uitvaartverzekering heeft. Gegevens hiervan heb je namelijk nodig voor het regelen van de uitvaart. Deze wensen van de overledene kunnen natuurlijk ook in een testament of wilsbeschikking staan. Het kan ook zijn dat de wensen niet zijn beschreven of ergens zijn vastgelegd, maar dat deze wel met besproken zijn met bijvoorbeeld één of meerdere naasten. Als de overledene uitvaartwensen bij de uitvaartonderneming heeft geregistreerd, kunnen deze worden opgezocht.

De uitvaartondernemer

Een uitvaartondernemer is dag en nacht bereikbaar. Een overlijden vindt nu eenmaal lang niet altijd plaats binnen kantoortijden. Nadat je een overlijden heeft gemeld, komt één van de uitvaartondernemers langs om te helpen bij het regelen van alle zaken die bij een overlijden komen kijken, om de uitvaart te bespreken en je te helpen met het regelen van alle bijkomende zaken zoals een rouwkaart. Gezien een rouwkaart ook een uitnodiging kan zijn voor de uitvaart, moet dit zo snel mogelijk gedaan worden. Vindt de uitvaart plaats in Amsterdam, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld met de uitvaartstoet en de drukte in Amsterdam of speciale parkeereisen op bepaalde locaties. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om de overledene te vervoeren. Daar hoort zelfs een bakfiets bij!

Verdere uitvaartwensen kun je afstemmen met je naasten en de uitvaartondernemer om een zo waardig en passend mogelijk afscheid te kunnen organiseren. Een rouwboeket laten bezorgen in Amsterdam dien je bijvoorbeeld tijdig te regelen, omdat er in zo’n grote stad vaak meerdere aanvragen tegelijk binnen komen en sommige bloemisten hierin gespecialiseerd zijn. Een prettig gevoel als alles vooraf goed geregeld is!