Amsterdam Plaza
Image default
Aanbiedingen

Scooter leasen in Amsterdam … en wat je nog meer moet weten

Als je binnenkort een scooter wilt leasen in Amsterdam, of direct een scooter wilt kopen hoef je alleen maar naar de (web)shop te gaan en een mooi modelletje uit te zoeken. Wordt het een bromscooter of snorscooter? Met of zonder helm? Wacht even, wist je dat ook voor snorfietsen een helmplicht geldt? Dit en meer over de situatie in Amsterdam lees je op deze pagina.

 

Waar mag een snorfiets rijden?

Al weer een hele tijd geleden werd er bedacht dat je voortaan een scooter kon kopen met een maximale snelheid van 25 km/u of 45 km/u. Dit zijn in het kort de regels:

 

Snorfiets / snorscooter

  • Maximumsnelheid 25 km/u
  • Rijden op het fietspad binnen en buiten de bebouwde kom
  • Rijden op de rijbaan wanneer er geen fietspad is binnen de bebouwde kom
  • Geen helmplicht

 

Bromfiets / bromscooter

  • Maximumsnelheid 45 km/u
  • Rijden op de rijbaan binnen de bebouwde kom
  • Rijden op het fietspad binnen de bebouwde kom
  • Helmplicht

 

Vrij helder, en dat geldt voor heel Nederland. Maar in 2019 is er iets verandert wat van belang is bij een scooter kopen of leasen in Amsterdam. Binnen de ring A10 mag je niet meer op het fietspad rijden met een snorscooter, je bent nu verplicht om op de rijbaan te rijden en een helm te dragen. Buiten de ring rijd je net als vroeger op het fietspad, een helm dragen is niet nodig.

 

Waarom is deze regel ingevoerd?

Het wordt steeds drukker op het fietspad, en dat leidt op die smalle paden tot opstopping en gevaarlijke situaties. Door de snorscooters op de weg met auto’s te laten rijden wil de gemeenteraad de situatie op het fietspad veiliger maken en de doorstroming verbeteren. Verwacht niet een ontheffing te krijgen, hoewel dit in theorie wel mogelijk is geeft het gemeentebestuur aan dat een ontheffing onwaarschijnlijk is.

 

Wat betekent dit voor rijden in Amsterdam?

In de eerste plaats mag je er vraagtekens bij zetten of dit echt veiliger is. Voor fietsers misschien wel maar voor snorscooters? Je moet nu op de rijbaan snorren met een snelheid van maximaal 25 km/u. Auto’s kunnen veel sneller rijden en automobilisten zitten niet echt te wachten op trage snorscooters. Bromscooters kunnen met 45 km/u wat beter mee met het verkeer. Als je vaak binnen de ring rijdt zul je dus niet veel voordeel meer hebben van een snorscooter. Daarbuiten blijft de situatie hetzelfde. Is een scooter kopen dan nog interessant?

 

Snorren of brommen?

In veel gevallen zullen scooters nog steeds de snelste en meest praktische manier zijn om door de stad te rijden, het is wel te verwachten dat meer kopers zullen kiezen voor een 45 km/u variant. Een helm is in beide gevallen nodig, en tussen de auto’s is die extra snelheid mooi meegenomen. Het is niet toegestaan om een snorscooter op te voeren. Het kan wel maar officieel is dit niet toegestaan. Je riskeert dan een boete en inname van jouw voertuig.

 

Scooter leasen in Amsterdam

Naast kopen kun je ook een scooter leasen in Amsterdam. Je betaalt dan niet direct het volledige bedrag, wat in deze dure stad mooi meegenomen is. Zo kun je in 12 tot 72 maanden jouw droomscooter afbetalen. Dan hoef je bijvoorbeeld niet te kiezen voor een budget model, bestel het merk en type dat je écht graag zou willen kopen. Vergeet ook niet om er een goede helm bij te bestellen. Een fietshelm is niet voldoende. Let er dus goed op of je wilt gaan snorren of brommen, en in beide gevallen zul je een helm moeten dragen binnen de ring A10. Bekijk alle details op de website van de gemeente.