Amsterdam Plaza
Image default
Zorg

Hoe kun je geweldloos communiceren in escalerende situaties in de zorg?

Zorgberoepen zijn dynamisch, doordat geen dag hetzelfde is. De medewerkers bevinden zich iedere dag in nieuwe, onbekende situaties en passen hun kennis en expertise dagelijks op andere manieren toe. Niet voor niets worden zorgmedewerkers maatschappelijk erg gewaardeerd en betrokkenen van bewoners spreken hun waardering ook geregeld uit. Desondanks zijn niet alle contactmomenten tussen het zorgpersoneel en bewoners en/of hun naasten liefdevol en warm, aangezien het nog al eens voorkomt dat er agressie geuit wordt richting de zorgmedewerkers. Zij komen geregeld te staan voor ongewenste intimiteiten in de zorg en worden geconfronteerd met agressie. Hoe kun je in zulke situaties voorkomen dat het escaleert en op welke manier kun je geweldloos communiceren met de agressieve persoon in kwestie? Deze vraag staat centraal in de cursussen van ZelfSterk en wordt uitgebreid en op diverse manieren beantwoordt. Waarom? Dát leggen we hier uit.

Verschillende vormen van agressie

Bij het woord ‘agressie’ wordt vaak gedacht aan fysiek geweld, maar in werkelijkheid is dit een parapluterm voor verschillende vormen van agressie. Zo kan agressie ook verbaal geuit worden in de vorm van manipulatie en ongewenste intimiteiten, die een kras op de ziel van zorgmedewerkers kan veroorzaken. Om dit in iedere situatie te voorkomen en grensoverschrijdend gedrag voor te zijn, biedt ZelfSterk trainingen op maat aan voor zorgpersoneel om om te leren gaan met agressie. Op die manier kunnen wij jouw zorgmedewerkers zo goed mogelijk helpen in hun persoonlijke ontwikkeling van het leren omgaan met agressie in de zorg.

Meer weten over ZelfSterk?

Ben jij geïnteresseerd in de cursus omgaan met agressie van ZelfSterk of ben je benieuwd welke trainingen wij nog meer aanbieden voor zorgmedewerkers? Aarzel dan vooral niet om een kijkje te nemen op de website van ZelfSterk en ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie! Wij denken graag met je mee en kunnen de trainingen aanpassen aan jouw wensen.

https://www.zelfsterk.nl/