Amsterdam Plaza
Image default
Auto's en Motoren

Hoe gaat u veilig de weg op met uw aanhangwagen?

Om vlot en veilig lasten te vervoeren met een aanhangwagen, is het niet voldoende om de aanhangwagen aan te koppelen en te vertrekken. Een goede voorbereiding is noodzakelijk en werken met een aanhangwagen vraagt de juiste skills en de juiste ingesteldheid. Daarnaast heeft u ook de juiste aanhangwagen onderdelen nodig, die kunt u kopen bij Bakker Trailer Parts. In dit artikel leggen we voor u uit hoe u veilig de weg op gaat met een aanhangwagen. 

Check regelmatig de banden van uw aanhangwagen 

Om te beginnen is het een goed idee om regelmatig de banden van uw aanhangwagen te checken. Recente auto’s en trucks zijn uitgerust met allerlei elektronica om de bandenspanning van de wagen zelf te controleren, wat fantastisch is. Daarnaast is het echter ook nodig om de bandenspanning van uw aanhangwagen te controleren, wat minder gemakkelijk verloopt. U kunt met een compressor de bandenspanning testen en visueel checken of er slijtage op de banden te zien is. Dat helpt u al goed op weg. De gebruikershandleiding van uw aanhangwagen legt u verder uit hoe u de banden correct kunt onderhouden. 

Is de trekhaak van uw wagen gekeurd? 

Een ander belangrijk element om veilig met een aanhangwagen te rijden is de trekhaak van uw wagen. Een trekhaak is de primaire verbinding tussen het trekkende voertuig, uw wagen, en een aanhangwagen. Het is het structurele onderdeel dat op het voertuig wordt geschroefd en een koppelpunt tussen wagen en aanhangwagen vormt. De trekhaak wordt bij de algemene periodieke keuring (APK) van de auto gecontroleerd op een veilige werking. Is er een veiligheidskabel? Om veilig de weg op te gaan, zijn er nog andere aanhangwagen onderdelen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidskabel. Deze kabel moet u rond de trekhaak hangen. Het onderdeel vermijdt dat de trailer over de grond gaat slepen in het geval van een defect met de trekhaak. Zo kunt u in de meeste gevallen veilig naar de kant van de weg rijden zonder uw trailer, uw wagen of de weg te beschadigen. 

Werken de lichten en zijn ze goed beschermd? 

De lichten van uw trailer zijn essentieel om veilig lasten te vervoeren. Denk maar aan de stoplichten of de richtingaanwijzers. Deze aanhangwagen onderdelen moet u ook regelmatig laten controleren en vervangen als ze defect zijn. Wist u trouwens dat er ook speciale beschermers van de lichten van uw aanhangwagen bestaan? U merkt het, er bestaan heel wat aanhangwagen onderdelen die het gebruik van een trailer veilig en gemakkelijk maken. Welke zijn voor u het belangrijkst?