Amsterdam Plaza
Auto's en Motoren

De camper verzekering, welke keuzes moet je allemaal maken?

Voor het merendeel van de mensen die een camper hebben aangekocht geldt dat ze ook graag willen kiezen voor het afsluiten van een zogenaamde camper verzekering. Van deze verzekering wordt in de praktijk vaak gedacht dat ze eigenlijk hetzelfde is als de autoverzekering. Dat is slechts gedeeltelijk correct. Het klopt inderdaad dat één onderdeel van deze verzekering vergelijkbaar is met deze van een verzekering voor een auto. Dit gezegd hebbende is het zo dat er bij het verzekeren van een camper toch bij nog meer verschillende zaken stil moet worden gestaan. Wil jij hier nu graag meer over ontdekken? Dan is het zeker interessant om verder te blijven lezen.

Uit welke dekkingen bestaat de basis van je camper verzekering?

Eigenlijk is het zo dat de camper verzekering uit twee verschillende delen bestaat. In eerste instantie is er de basis verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze eigenlijk over dezelfde eigenschappen of kenmerken beschikt als de gewone autoverzekering. Met andere woorden, je dient hierbij een keuze te maken tussen de volgende mogelijkheden:

 1. De standaard WA-verzekering;
 2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
 3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Omwille van het feit dat een camper uiteraard een gemotoriseerd voertuig is dien je er rekening mee te houden dat voor elke eigenaar de verplichting bestaat om minstens een WA-verzekering af te sluiten. Wanneer je uiteindelijk enkel en alleen kiest voor dit type  verzekering moet je er wel aandachtig voor zijn dat uitsluitend de schade die jij aanbrengt aan derden is gedekt. Dat geldt dus niet voor de schade die op een bepaald moment aan jouw eigen camper kan ontstaan.

Wanneer kies je voor een uitgebreidere camper verzekering?

De WA camper verzekering is in het bijzonder interessant voor mensen die graag hun camper op een zo voordelig mogelijke manier willen laten verzekeren. Hoe je het namelijk ook draait of keert, ondanks het feit dat je aan de wettelijke verplichting weet te voldoen spreekt het natuurlijk voor zich dat deze verzekering wel vrij beperkt is. Wil je graag dat jouw camper ook is verzekerd tegen eigen schade die ze kan ervaren? In dat geval zal je genoodzaakt zijn om te kijken in de richting van de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen die zijn af te sluiten.

Waar dien je verder nog rekening mee te houden?

De keuze die je moet maken voor wat de basisverzekering voor je camper betreft is niet de enige die je moet maken. Enkele andere zaken waar je altijd rekening mee zal willen houden zijn de volgende:

 • Geldt de dekking alleen in Europa of ook daarbuiten;
 • Hoeveel dagen kan je achtereenvolgens in het buitenland verblijven?
 • Hoeveel kilometer kan je jaarlijks rijden met je camper?
 • Van welk eigen risico is er sprake bij het afsluiten van de camper verzekering?
 • Hoe wordt de waarde bij totaal verlies uitbetaald?
 • Hoe is de hulpverlening precies geregeld in binnen- en buitenland?

Naast de bovenstaande aandachtspunten zal je ook rekening willen houden met een mogelijke dekking van de inboedel bij je camper verzekering. Het spreekt immers voor zich dat de inboedel al snel een behoorlijke waarde kan vertegenwoordigen. Indien je deze wenst te laten verzekeren is ook een speciale inboedeldekking in ieder geval altijd vereist.

Wat is voor jou nu echt de meest optimale camper verzekering?

Het bestaan van de vele verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden zorgt er in de praktijk  voor dat mensen zich vaak de vraag stellen wat nu precies voor hen de meest optimale camper verzekering is op de markt. We kunnen ons best voorstellen dat het niet altijd even eenvoudig is om hier een keuze in te maken. Er zijn dan ook best wat verschillende zaken waar je aandachtig voor zal willen zijn. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het feit dat je altijd moet kijken naar de waarde waar je camper over beschikt. Een hogere waarde kan ook een omvangrijke verzekering vereisen. Dat is echter niet alles. Ook het gebruik van de camper is immers van belang.

In ieder geval, voordat je een camper verzekering af gaat sluiten is het zeer belangrijk om er altijd voor te zorgen dat je een vergelijking gaat uitvoeren. Het afsluiten van een dergelijke verzekering gaat immers in de praktijk altijd gepaard met niet onaanzienlijke kosten. Het spreekt voor zich dat je zal willen voorkomen dat je een nodeloos te hoog uitvallen premie moet gaan betalen. Door het uitvoeren van een vergelijking krijg je een uitstekend beeld van wat nu precies voor jouw situatie de meest interessante verzekering is die je voor jouw camper kan afsluiten.

Kan je de kosten van je camper verzekering drukken?

Door het uitvoeren van een vergelijking voor je camper verzekering zal je tot de conclusie komen dat je behoorlijk wat kan besparen op de verschuldigde premie. Tijdens een dergelijke vergelijking op www.diks.nl zal het namelijk al snel duidelijk worden dat de premie die wordt gevraagd voor deze verzekering in de praktijk niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. Dit is echter niet alles. Ondanks het uitvoeren van een vergelijking blijkt in de praktijk namelijk nog steeds bijzonder vaak dat mensen alsnog de verkeerde keuze maken voor de verzekering voor hun camper. Er dient dan ook nog rekening te worden gehouden met een aantal andere factoren. Denk hierbij concreet aan:

 1. Het eigen risico waar de camper verzekering over beschikt;
 2. De eventuele extra dekkingen die (nodeloos) werden afgesloten;

Voor het eigen risico van de camper verzekering geldt dat deze in de praktijk vaak ongemoeid wordt gelaten. Dat is natuurlijk perfect mogelijk, je bent helemaal niet verplicht om deze aan te laten passen. Dit gezegd hebbende is het eigen risico wel aanpassen vaak wel financieel zeer interessant te noemen. Het verhogen hiervan zou je dan ook zomaar op een gevoelig lagere premie kunnen komen te staan. Dat is voor veel mensen natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Wil je graag de kostprijs van je camper verzekering nog meer kunnen drukken? Zorg er dan in de praktijk ook altijd voor dat je geen overbodige dekkingen gaat afsluiten. Ook dat is namelijk zeker niet interessant, integendeel.

Gerelateerde artikelen

Aandachtspunten bij de aanschaf van een 2e hands auto

Een autodealer in Etten-Leur die actief op zoek gaat naar jouw droomauto

Auto, scooter of motor, je rijbewijs halen in Amsterdam doe je bij Caland