Amsterdam Plaza
Image default
Energie

Zonnepanelen kopen: doen of niet?

Doordat er steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd worden, vraag je je zelf wellicht af of het ook voor jou interessant is om over te gaan tot het plaatsen van zonnepanelen. In veel gevallen wordt dit zeker aangeraden, maar er zijn ook gevallen waarbij dit toch eerder wordt afgeraden.

Wel zonnepanelen kopen. Zoals gezegd zijn er in veel gevallen zonnepanelen wel handig om te plaatsen. Laat je dus zeker overtuigen door onderstaande informatie.

Beter voor het milieu. Zonnepanelen blijven werken zolang we een zon hebben, waardoor het een duurzame vorm van energiewinning is. Ook komen er geen vervuilende stoffen vrij bij de omzet van de energie naar elektriciteit.

Kostenbesparing. Op termijn win je de kosten die je gemaakt hebt voor het installeren van je zonnepanelen terug. Dit duurt ongeveer 10 jaar. Dit terwijl de energiekosten elk jaar steeds meer oplopen.

Geld verdienen met zonnepanelen. Wanneer je veel elektriciteit omzet met behulp van je zonnepanelen, kan je het te veel aan energie weer doorverkopen aan energieleveranciers. Op die manier verdien je je investering al sneller terug.

Niet zonnepanelen kopen. In een aantal gevallen is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen.

De ligging. De ligging van je woning is een grote factor of je moet overgaan tot zonnepanelen kopen. Als je woning op zuidelijke richting ligt, ga je logischerwijs meer zonlicht opvangen. Doordat de zon vanuit zuidelijke richting opkomt, vang je op die manier het meeste zonlicht door de langste zonuren. Als je woning in een andere richting staat, kan je alsnog zonlicht opvangen. Maar het is vanzelfsprekend dat het opvangen van zonlicht sterk afneemt door mindere zonuren. Wanneer je woning in westelijke richting staat, loop je al zo´n 16% aan energie mis.

Schaduw. Als er veel schaduwvorming is op je dak door aangrenzende gebouwen of door hoge bomen, wordt er in veel gevallen niet aangeraden om zonnepanelen te plaatsen. Maar door de huidige technologie zijn er verbeteringen waardoor er alsnog zonne-energie gewonnen kan worden als je woning in de schaduw staat. Hou er wel rekening mee dat dit een stuk minder zal zijn dan wanneer je woning in de volle zon zou staan.

Dak van je woning. Hoe jouw dak is vormgegeven is van groot belang om te weten of je überhaupt zonnepanelen kán plaatsen op je dak. Denk bijvoorbeeld aan hoe steil je dak is, waardoor de helling van je dak te groot of te klein is. Het zonlicht moet namelijk in een rechte hoek op je zonnepanelen vallen om het meeste rendement te behalen. Dit kan maximaal tot een hoek van 55 graden afwijken, wanneer dit meer wordt vang je een stuk minder zonne-energie op.

Twijfel je nog steeds? Ga dan zeker in gesprek met een vakman en nodig deze desnoods uit bij je thuis om de ligging van je woning te bekijken. Je kan dan samen tot een beslissing kopen wat het beste is voor jouw situatie.