Amsterdam Plaza
Dienstverlening

Wat te doen met de as van Uw dierbare?

Een maand na de crematie krijgt u de as. Wat kunt en mag u doen? Alle mogelijkheden op een rijtje

Heeft u recent een dierbare verloren en hem of haar laten cremeren. Soms een moeilijk besluit, vooral als niet duidelijk was wat de wensen van de overledene waren.

Nu is het natuurlijk sowieso een lastige periode als iemand overlijdt en er een uitvaart snel geregeld moet worden. In deze tijd moet u snel en veel regelen. Na begraven op een begraafplaats volgt vanzelf de wens om een persoonlijke grafsteen of en bijzonder grafmonument. Na crematie krijgt u op een gegeven moment de as en moet u besluiten wat u met de as gaat doen? Gelukkig heeft u alle tijd om in uw eigen tempo te bepalen wat u met de as wilt. En op niets doen staat geen straf.

Memorabel Afscheidsmonumenten vertelt u hier meer over de mogelijkheden van as-bestemming en de wettelijke regels die gelden.

Een maand wachttijd – wettelijke regels van het crematorium

De Wet op de lijkbezorging eist dat de as pas na een maand wordt vrijgegeven. De gedachte hierachter is dat Justitie niet wil dat de as meteen ‘verdwijnt’; in theorie zou men nog onderzoek naar de as kunnen doen, bijvoorbeeld naar sporen van gif.

Bijkomend voordeel voor nabestaanden is dat men nog de tijd heeft om na te denken over de as bestemming en geen overhaaste onomkeerbare beslissingen neemt. U heeft de tijd om een bestemming van de as te zoeken die zowel bij u als bij uw overleden dierbare past.

Wie beslist?

Soms zijn er meningsverschillen tussen nabestaanden wat er met de as moet gebeuren. In principe bepaalt degene die de opdracht tot cremeren heeft gegeven. De wettelijke periode van een maand geeft de gelegenheid om met elkaar te overleggen. Mocht u er samen niet uitkomen dan kan men een advocaat in de arm te nemen. Als de as al direct na de crematie uitgestrooid of meegenomen zou zijn door een van de nabestaanden zou het allemaal een stuk problematischer zijn.

Mag overal verstrooid worden?

Als u de as op een voor u of voor de overledene bijzondere plaats wilt verstrooien, dan zijn daar de regels gelukkig zeer ruim in. Sinds 1998 zijn de regels hiervoor aangepast. U hoeft u niet langer te beperken tot officieel aangewezen strooivelden. In principe mag u op iedere willekeurige plaats in Nederland de as uitstrooien.

Maar er zijn wel wat beperkingen: binnen de gemeente waar u wilt verstrooien moet het toegestaan zijn. En ook moet de eigenaar van de grond of het water waar u wilt strooien akkoord zijn.

De as in een urn

As bewaren in een urn is nog steeds populair en gebruikelijk. Niet zo vreemd omdat de urn “thuis” is, soms letterlijk (de plaats waar iemand gewoond heeft) soms figuurlijk (bij familie of naasten in huis) Thuis zet u de urn op een passende plek binnen of buiten in de tuin. Ook het plaatsen van de urn in een urnentuin, urnen muur of in een urnengraf komt veel voor.

U kunt een urn kiezen of laten ontwerpen die geheel aansluit bij uw wensen. Het aanbod is zeer groot. U bent niet verplicht de urn bij het crematorium te kopen. Een urn naar uw eigen wens laten ontwerpen geeft u de gelegenheid om deze extra persoonlijk te maken

Bijvoorbeeld met een motief van de favoriete bloemen van uw overleden dierbare? Of misschien had hij/zij wel een unieke liefhebberij en wilt u dit verbeeld zien op de urn? Ook het aanleveren van een eigen tekening of schets is mogelijk zodat deze op de urn verwerkt kan worden.

Een andere bijzondere manier om uw dierbare bij u te houden is door middel van as-sieraden.

Diamanten

Een heel bijzondere bestemming van as biedt een Zwitsers bedrijf. Zij persen de as van uw dierbare onder hele hoge druk en temperatuur samen totdat er een diamant uit ontstaat. Dit proces dat van enkele weken tot maanden kan duren groeit de diamant. Vervolgens wordt de diamant geslepen in de door u gewenste vorm.

Daar zijn aanzienlijke kosten aan verbonden, maar dan krijgt u een heel tastbare en bijzondere herinnering die bij u kunt dragen in de vorm van een hanger of ring.

Tijd genoeg

Behalve uitstrooien en urnen kunt u een beetje as verwerken in herinneringsobjecten en as-sieraden. As in combinatie met gesmolten glas geeft prachtige luchtbelletjes in het glas. Er zijn veel heel veel mogelijkheden. Voorkom dat u een gehaaste keuze maakt waar u later wellicht spijt van zou krijgen als er een beter idee komt. Neemt u daarom uw tijd; er is nu geen haast meer bij

Toch liever een gedenkteken of grafsteen?

Hoewel uw dierbare is gecremeerd kan er nog steeds een graf aangeschaft worden. Sommige nabestaanden vinden het prettig als er een graf is waar men naar toe kan gaan. Vele begraafplaatsen bieden de mogelijkheid van een urnengraf. Een graf waar een of meerdere urnen in begraven kunnen worden.

 

Memorabel kan uw gewenste afscheidsmoment samenstellen, waarbij altijd rekening gehouden wordt met uw wensen.

U heeft de keuze uit verschillende materialen en toepassingen en kunt het  afscheidsmoment heel persoonlijk laten maken. Wilt u meer informatie? Of wilt u mij  direct inschakelen voor het maken van een persoonlijk gedenkteken? Neemt u dan contact met mij op.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als grafkunstenaar nodig ik nabestaanden graag uit om actief mee te denken en helpen bij het ontwerpen van een persoonlijk afscheidsmonument of gedenkteken.

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt monumenten met eigentijdse materialen als RVS, geroest staal en glas. Alle ontwerpen zijn altijd persoonlijk en uniek en worden alleen maar door Nederlandse vakmensen uitgevoerd. Als nabestaande bent u welkom om tijdens het maken tussendoor een kijkje te komen nemen. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

 

Jeroen Stok

Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt naast grafkunst ook RVS sculpturen en tuinbeelden. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben.

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

 

 

https://www.memorabel.nl/

Gerelateerde artikelen

Leiderschapsstijl

De diensten van Budget Loodgieter Amsterdam

Openstaande Java developer vacatures