Amsterdam Plaza
Image default
Vervoer en transport

Schone en stille taxi’s vanaf 2030

Maak jij regelmatig een ritje met de taxi? Of eigenlijk alleen als je op vakantie gaat met de taxi naar Schiphol? Dan zal je vanaf 2025 verschil gaan merken. Vanaf 2025 moeten de nieuwe taxi’s in Nederland namelijk schoon en stil zijn in de grote steden en in de rest van Nederland moet dit vanaf 2030. Omdat taxi’s veel kilometers in de stad maken, is dit een goede stap naar een schonere omgeving met veel minder verkeerslawaai. De komende jaren zullen de brandstof taxi’s in Nederland vervangen worden door duurzame en schone varianten. Hier zijn wel de nodige inspanningen voor nodig, want momenteel is pas zo’n 10% van de Nederlandse taxi’s door elektriciteit of waterstof aangedreven. 

De overstap voor ondernemers

Doordat de benzineprijzen zo zijn gestegen, is elektrisch rijden veel voordeliger voor bestuurders als taxichauffeurs, omdat ze zoveel kilometers maken. Maar het is wel een investering om over te stappen naar elektrisch of op waterstof rijden. Om het de taxichauffeurs makkelijker te maken om een  investering te maken in een nieuwe taxi, is er een overgangsregeling voor bestaande auto’s. Een taxi gaat gemiddeld drie tot vijf jaar mee en auto’s die relatief nieuw zijn, krijgen langer de tijd om het centrum nog in te mogen. Maar in de grote steden (Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Tilburg) mogen vanaf 2025 alleen schone taxi’s rijden. De gemeenten gaan er uiteraard wel voor zorgen dat er genoeg laadpunten voor de taxi’s komen.

Bredere verduurzaming

In Nederland wordt al geruime tijd gewerkt aan het verduurzamen van de taxibranche. Zo zijn alle taxi’s op Schiphol al volledig elektrisch en rijden er in Den Haag al enkele jaren enkele taxi’s op waterstof. In de rest van Nederland stappen ook steeds meer taxichauffeurs vrijwillig over op auto’s die niet uitstoten, omdat ze er zelf de voordelen van zien. In uitstootvrije auto’s rijden is per kilometer namelijk minder duur dan rijden in een brandstofauto en ze zien zelf ook in dat het beter is om schoner te rijden. Daarnaast is het onderhoud van elektrische auto’s ook voordeliger.  Ook buiten Nederland worden brandstof taxi’s steeds vaker vervangen door duurzamere taxi’s. In Singapore bijvoorbeeld, zullen de brandstof taxi’s in vijf jaar allemaal door uitstootvrije vervangen worden.