Amsterdam Plaza
Woningen

Hoe stook je goed hout in je haard of kachel?

Haardhout van Nordicwoods wordt veel gebruikt en het is dan ook een populaire manier om huizen te verwarmen en sfeer te creëren. Om ervoor te zorgen dat het haardhout in goede staat blijft en efficiënt brandt, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden. 

Geventileerde plaats

Bewaar het haardhout op een droge, goed geventileerde plaats. Hout kan uitdrogen en krimpen, wat kan leiden tot scheuren en splinters. Dit kan ook het risico op brand verhogen. Probeer haardhout weg te houden van vochtige omgevingen en zorg  ervoor dat het voldoende luchtcirculatie krijgt om te voorkomen dat het gaat rotten.

Brandvertragende middelen

Gebruik brandvertragende middelen om haardhout te behandelen. Dit kan het haardhout beschermen tegen vuur en kan helpen om de brand te beperken in het geval van een brand. Er zijn verschillende soorten brandvertragende middelen op de markt beschikbaar, zoals vlamvertragers, brandvertragers en brandvertragende coatings., dus het is belangrijk om te onderzoeken welke het beste is voor jouw hardhoutsoort. Vlamvertragers zijn stoffen die worden toegevoegd aan hout om te helpen om de vlam te blussen als het hout in brand staat. Ze werken door het vuur te verstikken door te verhinderen dat zuurstof naar het vuur kan komen. Brandvertragers zijn stoffen die worden toegevoegd aan hout om te helpen om de brand te beperken. Ze werken door de chemische reacties die plaatsvinden tijdens het branden te vertragen, wat het moeilijker maakt voor het vuur om zich te verspreiden. Brandvertragende coatings zijn een laagje dat op hout wordt aangebracht om te helpen om de brand te beperken. Ze werken door het hout te bedekken met een brandvertragende laag die het moeilijker maakt voor het vuur om zich te verspreiden.

Uitdrogen

Laat het haardhout volledig uitdrogen voordat je het gebruikt. Vers haardhout bevat vaak nog veel vocht, wat kan leiden tot een slechte verbranding en een lagere warmte-uitstraling. Laat het haardhout daarom volledig uitdrogen voordat je het gebruikt. Dit kan een paar maanden tot een jaar duren. Het is afhankelijk van de soort hout en de omgeving waarin het bewaard wordt.

Juiste houtsoort

Gebruik de juiste houtsoort voor jouw haard. Sommige houtsoorten zijn beter geschikt voor het verbranden in een haard dan andere. Hardhout, zoals eik, esdoorn en beuk, is bijvoorbeeld beter geschikt voor het verbranden in een haard omdat het langer brandt en meer warmte afgeeft dan zachthout, zoals populier of wilg.

Onderhoud haard

Voer regelmatig onderhoud uit aan je haard. Om ervoor te zorgen dat je haard efficiënt brandt en in goede staat blijft, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Met de bovenstaande tips zul je al een heel eind moeten komen!