Amsterdam Plaza
Banen en opleidingen

Hoe rijk te worden: twee principes van Paul Graham

vacatures

De maker van Y Combinator heeft twee stappen beschreven die je moet nemen om rijkdom te verwerven. Hoe het werkt, ontdekte coach Charles Chu

Er zijn veel manieren om rijk te worden. Maar naar mijn mening is er maar één echte manier: “Wil je miljardair worden? Help dan een miljard mensen ”, aldus Peter Diamandis. Paul Graham weet alles over rijk worden. Hij bereikte dit in 1998 toen zijn Viaweb-bedrijf werd verkocht aan Yahoo! voor $ 49,6 miljoen. Nu helpt hij anderen om hetzelfde te doen bij Y Combinator, “groeiende” veelbelovende startups. De totale waarde van de bedrijven waarin het fonds heeft geïnvesteerd, is meer dan $ 65 miljard. Paul Graham’s Hackers and Painters heeft een hoofdstuk getiteld “How to Get Rich”, waarin hij principes deelt om u te helpen rijk te worden. Laten we de belangrijkste punten analyseren.
“Last van het midden”
Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te maken dat geld en rijkdom niet hetzelfde zijn. Geld – of het nu papieren zijn of cijfers op een scherm – is een opslagplaats van waarde. Rijkdom daarentegen is de waarde zelf.
Mensen denken dat zaken geld opleveren. Maar geld is slechts een tussenstap op weg naar wat mensen willen. Wat de meeste bedrijven eigenlijk creëren, is rijkdom. Ze doen wat mensen willen.
Werkgelegenheid heeft een fout. Telkens wanneer je deel gaat uitmaken van een groter geheel, sta je voor de “last van het gemiddelde”.
Het werk dat u doet, wordt samen met veel andere mensen gemiddeld. <…> Als je X dollar per jaar krijgt uitbetaald, dan moet je gemiddeld minstens X dollar per jaar verdienen, anders geeft het bedrijf meer uit dan het verdient en sluit het af.
Tegenwoordig verspreiden mensen het woord “gelijkheid”. Maar verwar gelijkheid van kansen niet met gelijkheid van resultaten. Graham legt uit hoe twee programmeurs die hetzelfde salaris verdienen, heel verschillend kunnen presteren:
Er zijn enorme verschillen in de snelheid waarmee welvaart wordt gecreëerd. Op Viaweb hadden we één programmeur – een soort productiviteitsmonster. Ik herinner me dat ik keek naar wat hij op een dag deed en besefte dat hij honderdduizenden dollars aan de marktwaarde van het bedrijf toevoegde. Een geweldige programmeur op de golf van succes zou binnen een paar weken een rijkdom van een miljoen dollar kunnen creëren. De gemiddelde programmeur zal in dezelfde periode nul of zelfs negatieve rijkdom genereren (bijvoorbeeld door bugs te creëren).
Met andere woorden, in de “juiste” branche kan iemand die echt toegewijd is aan werk tien of zelfs honderd keer meer rijkdom creëren dan de gemiddelde werknemer. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is om rijk te worden in grote, langzaam bewegende bedrijven.
Als u sneller wilt gaan, is het probleem dat uw werk met veel andere mensen is verbonden. In een grote groep worden uw prestaties niet afzonderlijk gemeten en kan de rest van het team u vertragen.

Twee voorwaarden voor rijkdom
Als u als zelfstandige werkt en uw baan helpt een miljoen mensen, wordt u waarschijnlijk geen miljonair. Dit komt doordat u niet rechtstreeks wordt betaald voor de gecreëerde rijkdom. Daarom is de eerste stap naar rijkdom om naar een systeem te gaan waar u direct wordt beloond voor uw bijdrage. Paul Graham noemt dit de maatstaf voor kwaliteit.
U moet zich in een positie bevinden waarin uw productiviteit kan worden gemeten, want er is geen andere manier om meer te krijgen dan door meer te werken.
Een voorbeeld hiervan is softwareontwikkeling. Als ik mijn eigen software ontwikkel en deze aan 10.000 mensen verkoop in plaats van honderd, krijg ik 100 keer de opbrengst. Ik word betaald om meer te doen en meer te bereiken. Er is echter ook een tweede stukje van de puzzel. Hoe ga je een miljoen mensen helpen? De mensen die dit doen, hebben volgens Paul Graham een ​​winnende positie: “… je moet invloed hebben – in de zin dat de beslissingen die je neemt veel invloed hebben.” Iedereen die op eigen kracht rijkdom heeft vergaard, heeft beide kwaliteiten, zegt Graham.
Ik denk dat iedereen die door zijn eigen inspanningen rijkdom vergaart, in situaties terechtkomt waarin zijn prestaties nauwkeurig kunnen worden gemeten en waarin hij invloed heeft. Dit geldt voor iedereen: CEO’s, filmsterren, hedgefondsmanagers, topsporters.
Uitvoer
Ik hou niet echt van “rijkdom ter wille van rijkdom”. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen en pas dan daarvoor beloond worden. Daarom hou ik van schrijven. Mijn schrijfinkomen is afgestemd (via Patreon en andere bronnen) dat ik alleen geld verdien als ik goed schrijf. Als ik geen resultaten bereik, heb ik niets te eten. Een perfect geschreven artikel kan tot 100 duizend of zelfs een miljoen views opleveren. Een slecht artikel kan er maar duizend opleveren. Dit soort baan is niet voor iedereen weggelegd. Het is veiliger om in het midden te zitten. Als je echter een uitdaging nodig hebt, een sterkere impact op de wereld wilt hebben en je houdt van het idee om betaald te worden voor je bijdrage, dan is misschien een meetbaar en zeer effectief beroep wat je nodig hebt.

 

https://www.vindazo.be

Gerelateerde artikelen

Wat houdt het vakgebied procesoperator in?

Vertegenwoordiger vacatures

Transport