Amsterdam Plaza
Image default
Gezondheid

Het ontwikkelen van je bewustzijn

Wat is nou eigenlijk het bewustzijn? Het bewustzijn is jouw eigen mentale proces. Het gaat onder andere over hoe jij dingen ervaart, beleeft of waarneemt. Je hele leven heb je bewustzijnsontwikkeling, soms positief en soms negatief. Welke soorten bewustzijn kennen we eigenlijk? In dit artikel gaan we een aantal soorten bewustzijn omschrijven. 

Het individuele bewustzijn

Door het individuele bewustzijn bepaal jij voor jezelf wat je wel en niet wilt doen. Wat is er nou eigenlijk goed en slecht voor jezelf? Door het individuele bewustzijn kies je er echt voor om je eigen persoonlijkheid te hebben en je eigen keuzes te maken. 

Emotioneel bewustzijn

Het emotionele bewustzijn kent drie soorten. Door het emotionele bewustzijn kan je, je eigen emoties plaatsen. Je voelt goed aan jezelf wat emoties met je doen. Het benoemen van emoties is dan weer de andere soort. Door jouw ervaringen kan je emoties beschrijven en benoemen. Vaak is het lastig om emoties goed te kunnen beschrijven. Soms durven we het niet te beschrijven, want we willen de ander of onszelf geen pijn doen. Denk bijvoorbeeld aan iemand waarvan een geliefde net is overleden. Ga je het over die emoties hebben, of negeer je het een tijdje? Als derde soort hebben we het begrijpen van andermans emoties. Kan je empathie tonen als iemand emotie toont? Het is soms lastig om je in te leven in iemands emoties. Iedereen zal hier ook zijn eigen manieren voor hebben, toch is het goed om je hiervan bewust te zijn. 

Het tijdsbewustzijn

Het tijdsbewustzijn staat voor het besef dat je verder gaat naar de toekomst. Je blijft niet hangen in het verleden, maar bent je wel bewust van het verleden. Wanneer je bewustzijn wilt trainen kan je verschillende trainingen volgen. Je kan natuurlijk zelf ook al aan de slag gaan. Wees positief en stel voor jezelf haalbare doelen. Dit lijkt misschien heel logisch, maar toch blijkt dit in de praktijk nog heel lastig te zijn. Besteed ook tijd aan jezelf. Wat hebben bepaalde ervaringen met je gedaan en waarom was dat eigenlijk zo? Hier kan je zelf alleen maar van leren. Wanneer je alleen maar doorgaat zal je nooit goed stilstaan bij jezelf. Praat er ook met andere personen over. Wanneer je meer zelfbewustzijn wilt creëren kan je ook eens denken aan het volgen van een opleiding tot holistisch therapeut. Deze opleiding brengt je echt terug naar jezelf en zorgt dat je oude patronen gaat loslaten. Ga met jezelf aan de slag en zorg dat je jezelf gaat herkennen en erkennen in verschillende situaties.