Amsterdam Plaza
Woningen

Het effect van verlichting op je gezondheid

De lichten in een ruimte vallen je vaak niet als eerste op wanneer je een ruimte binnenloopt. Je ziet eerst de meubels en de kleuren van een ruimte. Maar de verlichting zorgt juist voor de uitstraling en de sfeer van een ruimte. Verlichting is niet alleen belangrijk voor de aankleding en uitstraling van een ruimte, maar is ook van grote invloed op je gezondheid. Het is dus een goed idee om in elke ruimte van je huis de juiste verlichting te hebben, zoals een goede leeslamp en een badkamer lamp. Hieronder lees je meer over de invloed van verlichting op je gezondheid.

De invloed op je fysieke gezondheid

Licht kan ervoor zorgen dat je een energiek gevoel krijgt in de ochtend en dat je ‘s avonds weer tot rust komt. De reden hiervoor is dat je bioritme zich automatisch voegt naar de verlichting, omdat het is ingesteld op dag en nacht. Overdag helpt daglicht bij het onderdrukken van slaaphormonen. Wanneer het licht verandert naar rood daglicht, bevordert dit ontspanning en een moe gevoel. Het licht overdag is witter dan later op de dag. Je fysieke gezondheid wordt dus mede bepaald door de verlichting in je huis of kantoor, waar je veel tijd spendeert. Het zorgt ervoor dat je goed slaapt en uitgerust wakker wordt. 

De invloed op je mentale gezondheid

Veel mensen zullen het wel herkennen, maar licht heeft een grote invloed op je mindset. Licht kan je blij en energiek laten voelen, maar slecht licht of een gebrek aan licht kan ook somberheid bevorderen. Ook speelt licht een grote rol bij concentratie en prestatie en is het mogelijk door middel van licht stress te verlagen. De verlichting van een ruimte beïnvloedt de productie van stresshormonen. De invloed van licht op je mentale gezondheid is nog groter dan op je fysieke gezondheid, omdat het je hele gemoedstoestand kan beïnvloeden. Het heeft invloed op je stressniveau en op geluksgevoelens. 

De juiste verlichting haal je bij Verlichtingspecialist

Als je het idee hebt dat de verlichting van je huis beter kan, kun je op onderzoek gaan naar de juiste lampen. De Verlichtingspecialist.nl heeft voor alle ruimtes van je huis de juiste lampen. Voor elke smaak zijn er verschillende mooie lampen te vinden, zoals hanglampen of plafondlampen. Ook kun je de juiste verlichting kiezen voor je gezondheid en welzijn en rekening houden met verschillende kleuren licht overdag en ‘s avonds. Zelfs voor buiten zijn er geschikte lampen die perfect passen bij jouw stijl. Bij Verlichtingspecialist.nl heb je de kans om een lamp vrijblijvend mee naar huis te nemen om hem te testen.