Amsterdam Plaza
Image default
Zakelijk

Capaciteitentest, wat zijn de voordelen en nadelen?

De wijdverbreide populariteit bij sollicitaties en interne promoties bewijzen de voordelen van een capaciteitentest. Bij goed gebruik helpt een intelligentietest de verschillende vaardigheden te testen en te meten. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om ook de beperkingen van een capaciteitentest te begrijpen. We zetten de voordelen en nadelen van een capaciteitentest voor je op een rij.

Wat is een capaciteitentest?

Om de voor-en nadelen van een intelligentietest te begrijpen, moeten we eerst weten wat is een capaciteitentest? Een capaciteitentest staat bekend als een beoordelingsinstrument om de verschillende vaardigheden van individuen te testen en te meten, zoals het oplossen van problemen en kritisch denken. Een intelligentietest wordt door werkgevers ingezet om werknemers of sollicitanten op bepaalde vaardigheden en capaciteiten te testen en beoordelen.

Een capaciteitentest kan diverse vaardigheden meten van probleemoplossing, communicatie tot kritisch en creatief denken. Het zijn dan ook belangrijke assessmenttools voor recruiters en HR-professionals. Bepaalde banen vereisen dit soort tests, zoals functies bij de politie, defensie of Koninklijke Marechaussee.

Aan de andere kant kan een capaciteitentest worden ingezet om kandidaten te testen om vervolgens te zien of ze een goede match zijn voor de functie waarvoor ze worden geïnterviewd. Als kandidaat kan je de onderdelen van een capaciteitentest oefenen.

Het doel van een capaciteiten test

Een capaciteitentest is een manier om de cognitieve vaardigheden en mentale vaardigheden van een persoon te evalueren met betrekking tot academici, roepingen en carrières. De test bevat een reeks vragen die helpen de intelligentie van een kandidaat in een specifiek domein te meten. Afhankelijk van de eisen van een functie, bieden de resultaten van de test een goed inzicht in de geschiktheid van een kandidaat (zowel interne als externe kandidaat).

Het doel van een capaciteiten test is om de sterke en zwakke punten van een persoon te analyseren op gebieden zoals probleemoplossing, logisch redeneren, verbaal begrip en het vermogen om beslissingen te nemen. Het inzetten van deze test omvat ook het verkrijgen van voorspellende inzichten in toekomstige werkprestaties, specifieke vaardigheden en gebieden waarin een persoon waarschijnlijk zal uitblinken.

Voordelen capaciteitentest

De lijst met voordelen van een lange of korte capaciteitentest is zeer omvangrijk. Het is een goed hulpmiddel om te zien of het vermogen van een individu om te presteren in een functie overeenkomt met de vereisten voor deze specifieke rol. We hebben een selectie gemaakt van de voornaamste voordelen.

Focus op kerncompetenties: Het is effectiever om je te focussen op een cluster van vaardigheden en capaciteiten, om deze vervolgens te beoordelen.

Objectieve beoordeling: De sleutel tot een succesvol wervingsproces is om de kandidaten objectief te beoordelen. Met behulp van een capaciteitentest kunnen recruiters de cognitieve intelligentie van kandidaten snel meten.

Diepere evaluatie dan alleen een CV: Zelfs de meest ideale CV vangt niet de diverse kwaliteiten van een kandidaat op. Als een afgestudeerde in informatica bijvoorbeeld niet bedreven is in logisch redeneren, zal hij of zij waarschijnlijk het niet goed doen in de functie waarvoor programmeervaardigheden vereist zijn.

Effectief screeningmiddel: Honderden sollicitanten strijden om een handjevol vacatures. Efficiënte screening kan daardoor en enorme uitdaging zijn. Een korte capaciteitentest versnelt het screeningsproces door incompetente kandidaten tijdens de beginfase er snel tussenuit te filteren.

Inzichten in trainingsbehoeften: Het verschaf inzicht in de opleidingsbehoeften van het huidige personeelsbestand. Bovendien kunnen werknemers die intern een andere functie willen een test doen om hun beslissing eventueel opnieuw te evalueren.

Kosten efficiënt: Het afnemen van een intelligentietest is uiterst kosteneffectief en haalbaar, omdat ze met behulp van systemen op afstand online uitgevoerd worden. Tijdbesparend en dus kostenbesparend.

Kwaliteit inhuren: Capaciteitentesten verbeteren de wervingskwaliteit door HR-adviseurs gedetailleerde rapportages te geven. Dit kan doorslaggevend zijn voor het maken van de juiste keuze tussen kandidaten.

Nadelen van een capaciteitentest

Een capaciteitentest is een algemeen aanvaard als middel om de geschiktheid van een kandidaat te beoordelen. Er zijn echter ook een paar nadelen. De kunnen worden ondervangen door een goed sollicitatiegesprek te voeren en eventueel ander soort testen af te nemen. Een capaciteiten test belicht namelijk alleen de verschillende vaardigheden van een kandidaat.

In wezen houd deze test geen rekening met aspecten zoals artistieke vaardigheden, muzikale intelligentie en sociale vaardigheden. De capaciteitentest is dan ook niet ontwikkeld om soft skills te meten.

Angst bij kandidaten die de test moeten ondergaan, kan een rol spelen in de uitslag. Het kan voorkomen dat een geschiktere kandidaat de capaciteitentest slecht maakt vanwege zijn of haar angst die op dat moment opspeelt.

Een capaciteitentest geeft géén inzicht in de persoonlijkheidskenmerken die van cruciaal belang zijn voor verschillende functies. Je kan als bedrijf er daarom voor kiezen, naast een intelligentietest een persoonlijkheidstest af te nemen.

Professionele capaciteitentest voor zakelijk gebruik

The Bridge Ability is een online capaciteitentest welke bestaat uit drie onderdelen, te weten numerieke, verbale en abstracte capaciteiten. De professionele capaciteitentest is verkrijgbaar in The Bridge Ability Suite welke 3 x 18 minuten duurt, en de korte capaciteitentest The Bridge Ability Online van in 1 x 18 minuten.

De onderdelen intelligentietest is op te delen in drie stukken. Namelijk de abstracte capaciteitentest, capaciteitentest numeriek en verbaal. Na de online test krijg je als opdrachtgever direct een rapportage. Onze capaciteitentest meet de cognitieve capaciteiten van personen met een opleidingsniveau van MBO t/m WO niveau en een leeftijd vanaf 15 tot 65 jaar.

Wil je meer informatie ontvangen over de professionele lange en korte capaciteitentest? Neem dan zeker eens contact met ons op. De online testen zijn beschikbaar voor bedrijven en organisaties